Robert Dackeskog, VD och koncernchef sedan januari 2021 och Mats Lindroth, Tillförordnad VD och koncernchef juli–december 2020

VD HAR ORDET

Ett ovanligt och lärorikt år

Pandemin under 2020 slog oerhört hårt mot HoReCa-industrin, vilket påverkade oss negativt. Vårt mer långsiktiga strategiska arbete för ökad tillväxt fick delvis stå tillbaka för det operativa arbetet att ställa om så fort som möjligt. Vi agerade snabbt och lyckades bra med att dra ner kostnader och samtidigt täcka nya kundbehov, främst inom hygien och take-away. Digitalisering av våra arbetsformer var en framgångsfaktor och den omorganisation som inledde året gav också goda effekter.

Året började bra. Koncernen kom från ett 2019 med starkt resultat och kassaflöde, där vi kunde amortera en del på våra skulder och stärka vår balansräkning. När vi gick in i mars såg allting stabilt ut.

Ny organisation fortsätter stärka säljarbetet

I början av 2020 implementerades en ny kommersiell organisation – en stor och viktig förändring. Våra fyra affärsområden omvandlades till två segment byggda på våra två varumärken. Duni, som producerar och marknadsför produkter för det dukade bordet, och BioPak, som erbjuder miljöprofilerade måltidsförpackningar.

Tidigare hade varje land tre olika sälj­organisationer. Genom att slå samman dem till en gemensam säljorganisation kan vi tillgodose kundernas behov bättre. Varje säljare kan nu erbjuda hela koncernens sortiment, vilket skapar synergi­effekter.

Organisationen utvärderades kontinuerligt under året och i november beslutade vi att skapa två affärsområden baserat på segmenten. De kommer att hantera hela värdekedjan, vilket underlättar kund­hanteringen och stärker vår position på marknaden. Den nya organisationen började gälla i januari 2021.

Covid-19 förändrade allt

När pandemin tog fart från mitten av mars sjönk orderingången dramatiskt, speciellt för Duni Professional servetter och dukar. Segment Duni är mycket beroende av HoReCa-sektorn, som drabbades mycket hårt.

När ökade restriktioner fick orderingången att sjunka påverkades också våra fabriker och pappersbruk negativt. I och med vår vertikala integration tillverkar vårt pappersbruk det papper som konverteras i våra fabriker till de servetter och dukar som försörjer Duni-segmentet.

För BioPak såg det ljusare ut. I en del länder stängde restauranger för sittande gäster, men de började istället servera take-away. Den marknaden, liksom hemleveranser, utvecklades positivt och vi hade en mycket stark utveckling på take-­away-produkter och Duniform® förslutningslösningar.

Agerade snabbt och fokuserat

Vi agerade snabbt på de förändringar som pandemin innebar.

Verksamheten fick ett starkt fokus. Det viktigaste var att värna om företaget och medarbetarna, och att hjälpa våra kunder genom krisen på bästa sätt. Den fortsatta implementeringen av vår strategi för tillväxt 2019–2023 fick delvis vila. Exempelvis pausades innovationsprojekt och inga förvärv gjordes. Som ett led i detta permitterades i princip alla medarbetare och chefer under delar av 2020. Samtidigt var hållbarhet liksom kundanpassning och digitalisering – bärande delar i strategin – fortsatt mycket viktiga under pandemin.

Kunde tillgodose nya kundbehov

Kundanpassning och att vara en bra partner blev avgörande. När restauranger började öppna igen under kvartal två, var hygien och säkerhet topprioriterade. Vi kunde möta detta behov. Genom ett samarbetsprojekt kunde vi även erbjuda en innovativ hygienisk lösning för digitala menyer.

Vi har tidvis fått arbeta hårt med vår varuförsörjning för att kunna möta efterfrågan på hygienlösningar och take-away­-produkter. Här har vår säljorganisation och våra försörjningsorganisationer gjort en fantastisk insats.

Kraftig ökning av digitala arbetsformer

Pandemin gjorde att den digitala utvecklingen accelererade, såväl i våra interna arbetsprocesser som i extern kommunikation och kundbearbetning. Vi skapade snabbt olika digitala kanaler för att kommunicera och informera chefer och medarbetare inom organisationen.

Både vi och kunderna märkte att det fungerar utmärkt att kommunicera digitalt. Från våren ordnade vi många digitala kundmöten, där de olika säljorganisationerna informerade om vårt sortiment. Det är ett nytt sätt att arbeta för oss som även i fortsättningen kommer att bli ett effektivt komplement till det personliga mötet.

Många viktiga lärdomar

Digitaliseringens fördelar är bara en lärdom som vi tar med oss från 2020.

En annan är att hygien i samband med borddukning och servering av mat med all sannolikhet kommer att vara viktig under de kommande åren.

Det är till vår fördel. Vi har många lösningar inom både Duni och BioPak som underlättar hygienen för restauranger och kunder i restaurangmiljön. Det skapar möjligheter för oss – såväl med det vi redan har som med hur vi kan utveckla vårt sortiment.

Ökning av take-away dämpade pandemins påverkan

Koncernens försäljning uppgick 2020 till 4 501 (5 547) MSEK. Det var en tillbakagång med 17,7 procent i fasta växelkurser. Duni-segmentet tappade 30,5 procent av årsintäkten medan BioPak-segmentet ökade sin årsomsättning med 10,5 procent. Den lägre försäljningen har en direkt påverkan på det operativa resultatet som uppgick till 149 (533) MSEK.

För att möta en lägre efterfrågan i spåren av pandemin lanserades redan under våren ett program för att anpassa produktionskapacitet och kostnader. Vi har sammanlagt realiserat kostnadsminskningar om cirka 270 MSEK, varav cirka 80 hänförs till statliga stöd.  Programmet omfattade även riskkontroll av poster kopplade till volatilitet i efterfrågan, lager och kundfordringar. Det bidrog till att nettoskulden minskade och vid årets slut uppgick till 1 324 (1 546) MSEK.

Ett turbulent år som stärkte oss

Med 2020 i backspegeln är det svårt att inte förundras. Koncernen har en omorganisation i början av året, allvarliga Corona-effekter under kvartal två, ledningsförändringar och en andra våg av pandemin under kvartal tre och fyra – ändå känns situationen stabil. Den snabba återhämtning vi upplevde när restriktionerna lättades under sommaren visar på att behovet av att umgås, äta god mat och att resa finns kvar och att vår beredskap för att möta en ökad efterfrågan när restriktionerna väl lättar är bättre än någonsin.

Med förändringar under 2020 och nästa steg av vår omorganisation har vi byggt en stabil bas som kan möta både interna och externa faktorer under 2021 och framåt.

Hela vår organisation sattes på prov under 2020. Vi är stolta över alla medarbetare och deras insats. Vi har tillsammans visat att vi kan ta oss igenom en sådan här allvarlig kris och har lärt oss mycket av det. Vi har hanterat effekterna av pandemin på ett tillfredställande sätt och när marknaden normaliseras kommer vi att kunna ta en ännu starkare position.

 

Malmö i mars 2021

Mats Lindroth
Tillförordnad VD och koncernchef juli–december 2020

Robert Dackeskog
VD och koncernchef sedan januari 2021

 

 

 

Dunis produktnyheter för 2021 möter kundbehovet av hygien och säkerhet.

Robert Dackeskog, VD och koncernchef sedan januari 2021