1Becoming circular at scale (cirkulär i stor skala)

Mål 2030: helt cirkulär verksamhet

Huvudområden:

  • miljöinriktade material och leverantörer
  • effektiv drift
  • relevanta lösningar för återanvändning, återvinning och kompostering
  • ingen jungfrulig plast för engångsprodukter.

Delmål 2025:

  • reduktion av jungfrulig fossilbaserad plast i engångsprodukter med 50 % mot 2019 som basår
  • ett stort antal lösningar för slutet av livscykeln
  • FSC®-certifierade produkter: 100 % för Duni och 75 % för BioPak Europa.

Ett starkt fokus på hela livscykeln

Ett av de viktigaste målen för vårt hållbarhetsarbete är en cirkulär affärsmodell där alla delar av produkternas livscykel är viktiga.

För att verkligen uppnå hållbara lösningar måste en produkts hela livscykel tas i beaktande i en cirkulär modell. Det finns idag starka drivkrafter i samhället för detta, bland annat antog EU under 2020 sin Circular Economy Action Plan (CEAP) som är en hörnsten i kommissionens genomgripande gröna giv (European Green Deal) för en hållbar framtid.

Duni Group ställer sig bakom detta och siktar på att vara helt cirkulära 2030. Även om det som händer i slutet av produkters livscykel (end-of-life), som återanvändning, återvinning eller kompostering, är viktigt måste man ta ett helhetsgrepp på värde­kedjan. Det handlar om att välja mer hållbara material, att vi har rätt leverantörer som producerar på ett bra sätt, att vi har effektiv egen produktion inklusive logistik och lager. Det är även därför vi sätter hög priortiet på FSC®-certifierade produkter och har tydliga målsättningar och planer på plats för detta.

Miljösmarta lösningar på differentierad marknad

Det är ett omfattande arbete och vi är redan i gång och driver utveckling inom flera områden. Exempelvis har vi för servetter och dukar börjat byta ut plastförpackningarna mot FSC®-certifierade och återvinningsbara pappersförpackningar. Dessutom har vi investerat i startup-företag inom återanvändning – tyska Relevo och spanska Bûmerang – och gått in i partnerskap för återvinning – svenska &Repeat.

Den lokala infrastrukturen för avfalls­hantering i Europa och resten av världen varierar kraftigt. Det gör att såväl engångs- som flergångsalternativ, eller andra lösningar, är viktiga för att möta framtida kundbehov och säkra en helt cirkulär affärsmodell i framtiden.

Mål 12: hållbar konsumtion och produktion

Med den kraftigt ökande användningen av råmaterial i samhället följer att företag måste ta sitt ansvar. Duni Group strävar efter att välja miljösmarta material och energikällor i produktionen och att erbjuda relevanta ”end-of-life”- lösningar för våra produkter.

Mål 15: ekosystem och biologisk mångfald

Vi måste skydda, återställa och hållbart använda ekosystem samt säkra den biologiska mångfalden. Pappersfiber från skog är en viktig råvara för Duni Group. Vi prioriterar FSC®-certifierad råvara från ansvarsfullt förvaltade skogar, men letar även efter miljösmarta alternativ.

Investering i spanskt återbruksföretag

Som ett led i Duni Groups målsättning att kunna erbjuda rätt lösning för varje kundtillfälle förvärvade koncernen under hösten en del i det spanska återbruksföretaget Bûmerang Takeaway, S.L.

Företaget grundades 2019 i Barcelona och marknadsför det första retursystemet för take-away-förpackningar i Spanien. Bûmerangs system utnyttjar teknik och en digital plattform som underlättar för konsumenterna att returnera sina skålar och andra förpackningar. I dagsläget är mer än 70 restauranger och kaféer anslutna till retursystemet.

Med sitt förvärv på 22 procent av aktierna blir Duni Group minoritetsägare utan bestämmande inflytande. Målet är att skapa ett aktivt partnerskap och ett samarbete där koncernen stödjer Bûmerangs fortsatta tillväxt på den Iberiska halvön.