Väl rustade på turbulent marknad

Under första halvåret 2021 fortsatte pandemin och myndigheternas restriktioner att ha en kraftigt negativ effekt på koncernens huvudmålgrupp HoReCa-sektorn. Liksom under 2020 gick dock sektorn för take-away av mat och dryck starkt när kunder och konsumenter ändrade sina beteenden. Tredje kvartalet lättade restriktionerna och serveringen av mat och dryck kunde återhämta sig medan fjärdekvartalet återigen karaktäriserades av restriktioner.

Målgrupper

Båda koncernens varumärken – Duni och BioPak – riktar sig främst till olika professionella kundsegment inom
sektorn HoReCa+:

  • Hotell
  • Fast casual, exempelvis kaféer, barer, foodtruckar
  • Fullservicerestauranger
  • Catering, exempelvis riktad mot företag och vård, men även för särskilda tillfällen

Affärsområde Duni riktar sig med sitt sortiment för det dukade bordet även till privatkunder:

  • HMR (Home Meal Replacement), exempelvis delikatessbutiker, matbutiker och online-leverantörer.

Konkurrenter

Med två kompletterande sortiment har vi få liknande konkurrenter. Affärsområde Duni är marknadsledare i Europa och har med sin globala närvaro relativt liten konkurrens sett till världsmarknaden. De konkurrenter som finns, exempelvis inom tissue, kan inte konkurrera med Dunis premium­sortiment och design. Många av dem är mindre, lokala eller regionala företag.

Affärsområde BioPak är marknadsledande i Asien–Stillahavsregionen och stärker kontinuerligt positionen i Europa. Det finns ett antal konkurrenter för det befintliga sortimentet. Med det ökande klimatfokuset kommer allt fler ny­startade företag med miljöanpassade och cirkulära lösningar. De kan både vara konkurrenter och värdefulla samarbetspartner.

Omvärlden

Yttre hot

Pandemin fortsatte under 2021 att ha en starkt negativ inverkan på rese- och upplevelseindustrierna och HoReCa-sektorn. Det är i dagsläget svårt att förutsäga hur pandemin kommer att utvecklas eller vilka restriktioner som kommer att gälla fortsättningsvis.

Under 2021 har flera omvärldsfaktorer påverkat den globala industrin. Bristen på transportcontainrar har lett till leveranssvårigheter samt ökade leveranstider och transportkostnader. Elbrist har stängt fabriker i Asien, vilket skapat kapacitetsbrist inom flera industrier. Råmaterial­priserna har liksom inflationen ökat under året och drivit upp kostnadsläget på marknaden.

Nya lagar och politiska beslut

Den 3 juli 2021 trädde EU:s direktiv för engångsartiklar av plast (single-use plastic directive, SUPD) i kraft. Utfasningen av plast och förbudet mot expanderad polystyren (EPS) och den medföljande produktmärkningen kommer att påverka marknaden i  hög grad även om mycket fortfarande är oklart.

EU strävar efter en cirkulär ekonomi som en del av sin gröna giv (European Green Deal) som ska göra unionen klimatneutral till 2050. Det innebär att materialval och cirkulära ”end-of-life”-lösningar kommer att bli helt avgörande. Dessa frågor löses bäst genom olika samarbeten kring nya affärsmodeller och återanvändning av produkter.

Trender, attityder, värderingar

De tre viktigaste makrotrenderna:

  • Hållbarhet och cirkulära modeller
  • Hygien
  • Digitalisering

Trenden med hållbara lösningar och cirkulära modeller drivs av nya lagar och regler, men även av en allt starkare och bredare medvetenhet i samhället om klimatförändringarna. Denna utveckling hotar engångsartiklars relevans, men det finns samtidigt en stark vilja att träffas, äta och umgås, vilket driver försäljningen av take-away-­produkter.

Under 2021 var det fortsatt stor efterfrågan på hygieniska måltidslösningar. Det signalerar nya kundbehov och denna efterfrågan kommer sannolikt att bibehållas under många år.

Digitaliseringen fick ett stort genombrott inom HoReCa-branschen under pandemi­året 2020 och täcker nu in hela värdekedjan, från nya lösningar och produkter till inköp, kundinteraktion och leveranser vidare till utvärderingar och service.

Kundanpassade, varumärkesstärkande lösningar är fortsatt viktiga. När många restauranger bygger sina koncept påverkas inte bara menyn utan även borddukning och matförpackningar.

Teknisk utveckling

Utfasningen av plast driver utvecklingen av alternativa, oftast fiberbaserade lösningar. För att ersätta plastens produktfördelar kommer det att krävas flera olika material som täcker skilda behov, som för fet mat eller soppa.

Koncernen har under 2021, som första företag, introducerat förnybara bindemedel i flera av våra fiberbaserade produkter med varumärket Duni, som servetter och dukar.

Tillväxtmöjligheter

Vi har mycket konkurrenskraftiga produkter för den växande take-away-sektorn, men även hygieniska lösningar som besticks­påsar och förslutningssystem. Den starka miljötrenden gör att många kunder är villiga att betala mer för denna typ av lösningar, speciellt om de är lättanvända.

Efter det digitala genombrottet under 2020 fortsätter vi att stärka vårt erbjudande inom e-handel och andra digitala tjänster. Med vårt starka fokus på innovation och nya samarbeten samt köp av minoritetsposter i nya spännande företag är vi väl rustade att expandera vårt erbjudande inom take-away.

Uppluckringen av olika kundsegments traditionella efterfrågan under pandemin innebär synergipotential att erbjuda Duni- och BioPak-produkter till en och samma kund. Genom detta kan vi skapa merförsäljning.

Geografiskt sett är Asien en växande marknad där intresset för och behovet av hållbara förpackningslösningar ökar stadigt. Det är också världens största fullservicemarknad, med stigande efterfrågan på produkter som dukar och servetter.

De tre viktigaste makrotrenderna:

Hållbarhet och cirkulära modeller

Hygien

Digitalisering